Psychotherapie

 

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor psychische klachten. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de hulpverlener staan centraal. De behandelingen zijn kort als het kan en langer durend als dat nodig is.

 

Doel van psychotherapie

Het doel van psychotherapie is inzicht krijgen in jezelf en je bewust worden van de redenen achter belemmeringen in je doen en laten, je denken en voelen, je lichamelijke klachten of problemen.

Psychische klachten verminderen of beter hanteerbaar maken, door niet helpende patronen te doorbreken, is de focus van behandeling. Daarbij is de inzet van de cliënt even belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut. Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden. Voor een cliënt is psychotherapie vaak hard werken. Het proces gaat vaak gepaard met ups en downs.

 

Wanneer psychotherapie?

Psychotherapie wordt ingezet bij de meer complexe problematiek en als een eerdere klachtgerichte behandeling onvoldoende effect heeft gegeven.

 

Welke soorten psychotherapie zijn er?

Er bestaan heel veel verschillende vormen van psychotherapie, die ieder een eigen invalshoek hebben. Zo richt de ene vorm van psychotherapie zich op niet helpende gedachten te corrigeren en leert een andere vorm om je gedachten niet zo serieus te nemen, of het gaat vooral om onbewuste patronen helder krijgen en doorbreken. Welke behandelvorm er wordt ingezet ligt uiteraard aan de klachten en problemen die je ervaart.

Bij Perspectief wordt binnen de psychotherapie gewerkt met voornamelijk interventies uit de cognitieve gedragstherapie en de schematherapie.

Let op: niet al onze locaties bieden psychotherapie aan. Deze therapievorm kan namelijk alleen worden toegepast door een psychotherapeut (of klinisch psycholoog). Wél kunnen al onze behandelaren op al onze praktijken gebruikmaken van psychotherapeutische technieken.