AD(H)D

Druk, impulsief, afleidbaar, niet kunnen concentreren (maar daar wel erg je best voor doen), chaotisch, vergeetachtig, slecht kunnen plannen, niet stil kunnen zitten. Het zijn maar een paar kenmerken van AD(H)D.

De ‘H’ staat tussen haakjes, omdat er naast ADHD ook nog ADD bestaat. In het kort is iemand met ADD een beetje hetzelfde als iemand met ADHD, maar dan zonder de moeite met stilzitten. Iemand met ADD is dus ook afleidbaar, chaotisch, vergeetachtig etc., maar is niet druk in bewegingen en kan prima op zijn of haar stoel blijven zitten.

Wanneer heb je AD(H)D?

Hoe weet je nou wanneer je AD(H)D hebt? Op internet zijn veel zelftesten te vinden, maar wij vinden dat we niet op basis van een simpele online zelftest de diagnose AD(H)D kunnen stellen. Wij doen een uitgebreid psychologisch onderzoek, voordat we een diagnose stellen. Want we moeten er natuurlijk wel helemaal zeker van zijn voordat we zeggen dat je wel (of geen) AD(H)D hebt.

Het onderzoek

Onderzoek bestaat daarom uit een combinatie van verschillende onderdelen. We beginnen met een intake, waarin we goed luisteren naar jou en je ouders. Op basis van de intake maken wij een inschatting of we genoeg aanknopingspunten voor het onderzoek zien.

Daarna maken we een op jou afgestemd onderzoeksplan, waaruit we kiezen uit een combinatie van onderstaande onderzoeken:

  • Intelligentieonderzoek: want soms kunnen AD(H)D-achtige klachten voortkomen uit een hoge/ lage of scheef verdeelde intelligentie.
  • Concentratieonderzoek: er zijn verschillende soorten aandacht en concentratie. Om jou goed te kunnen adviseren, kan het soms handig zijn om te weten welke vorm van aandacht of concentratie bij jou goed gaat en welke vorm minder goed gaat.
  • Neuropsychologisch onderzoek: dat klinkt ingewikkeld, maar hierbij onderzoeken we bijvoorbeeld hoe goed je geheugen is, of hoe goed je kunt plannen.
  • Gesprek met je ouders over je ontwikkeling vanaf je geboorte tot nu.
  • Vragenlijsten, zowel voor jou, je ouders als je mentor.
  • Gesprek met je mentor of eventueel een observatie in de klas.

We eindigen we het onderzoek met een adviesgesprek, waarin we de resultaten aan jou of je ouders terugkoppelen.

Alles wat we doen in het onderzoek schrijven we in een onderzoeksverslag. Dit verlag krijg je mee naar huis.

Naast het onderzoek geven we jou en/of je omgeving adviezen over hoe om te gaan met AD(H)D.