Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Wat je denkt heeft invloed op wat je doet en hoe je je voelt. Bijvoorbeeld als je DENKT dat iedereen tegen je is, geeft dat je dat een verdrietig GEVOEL en blijf je alleen thuiszitten. Of als je DENKT dat je nooit iets goed kunt doen, dan kan dat je een boos GEVOEL geven. Je DOET je best niet meer, omdat het ‘toch nooit goed is’.

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van behandelen waarbij we samen met jou gaan kijken naar wat jij allemaal denkt en doet. Wat je denkt en doet kun je namelijk veranderen, zodat je je beter gaat voelen. In de praktijk blijkt het vaak lastig te zijn om anders te denken en te doen. Samen gaan we nadenken over helpende gedachten en dingen die je kunt doen om je beter te voelen.

Dit filmpje geeft extra uitleg over de invloed van je gedachten:

Huiswerk voor thuis

Bij CGT maken we regelmatig gebruik van werkbladen. Om te zorgen dat je hetgeen wat je leert tijdens de behandeling ook thuis en op school gaat toepassen, geven we je vaak wat huiswerk mee. Geen zorgen, er komt geen overhoring. Het belangrijkste is dat je thuis aan de slag gaat met wat je bij ons leert.

Bij Perspectief kun je ook CGT krijgen in een groep met meerdere jongeren die dezelfde soort dingen lastig vinden. Op deze manier kun je met leeftijdgenoten oefenen, ervaringen uitdelen en van elkaar leren.

Cognitieve Gedragstherapie is in te zetten bij heel veel verschillende problemen. In onderstaand filmpje zie je hoe CGT wordt toegepast bij angst. Maar CGT is bij nog veel meer problemen in te zetten, zodat we jou zo goed mogelijk kunnen helpen met waar je mee zit.