Angsten

Iedereen is wel eens bang. Er zijn veel verschillende dingen waar mensen bang voor kunnen zijn. Sommigen zijn bang dat anderen hen niet aardig vinden. Anderen zijn bang om onvoldoendes te halen, bang voor spinnen of voor naalden en prikken.

Bang zijn voelt niet prettig. Je krijgt het soms benauwd, alsof je keel wordt dichtgeknepen. Of je krijgt een black-out en herinnert je niks meer van wat je de avond ervoor geleerd hebt. Sommige mensen gaan zweten of krijgen een soort paniekaanval.

Als angst overheerst

Met bang zijn is in principe niks mis. Het is echter niet de bedoeling dat angst je leven gaat beheersen. Dat gebeurt er als je niet meer naar buiten durft, omdat je te bang bent wat anderen van je vinden. Of dat het niet meer goed lukt om een toets te maken, omdat je zo bang bent voor een onvoldoende.

Als angsten teveel toenemen, dan kunnen ze je leven gaan beheersen. Wanneer het je zelf niet lukt om minder bang te worden, dan kun je hiervoor misschien hulp vragen bij je ouders of vrienden. Als dat niet helpt, dan kun je altijd bij ons aankloppen. We gaan dan met je in gesprek over je angsten en gaan samen met jou bekijken hoe je met je angst om kunt gaan. Vaak is dat door samen met jou naar je angstige gedachten te kijken en je te leren hoe je anders kunt denken. Deze methode heet cognitieve gedragstherapie, in het kort CGT. Soms gebruiken we ook andere therapievormen, zoals bijvoorbeeld EMDR.

Filmpjes over angst

Een korte uitleg over angst vind je in onderstaand filmpje: