Concentratieproblemen

Een vogel die langs vliegt, een klasgenoot die iets zegt, een telefoon die zoemt in een tas. Allemaal dingen die ons af kunnen leiden van schoolwerk. En wat dacht je van onze eigen gedachten? Dat zijn ook perfecte afleiders! Evenals onze drang om te bewegen, al is het maar met onze voeten wiebelen of met een pen klikken. Maar ja, daar zit je dan in de les, waar van je verwacht wordt dat je stilzit, oplet en je werk maakt.

 

 

Klinkt dit bekend? Dan herken je je misschien ook wel in het volgende: Je doet hard je best, maar het lukt je niet om je aandacht ergens lang bij te houden. Je weet echt wel dat je huiswerk moet maken, maar het lukt je gewoon niet. Mensen om je heen vragen met enige regelmaat of je stil wil zitten. En als je hoofd niet vast zou zitten op je lijf, zou je dat soms nog vergeten.

Al deze dingen kunnen je somber maken. Niemand ziet dat je zo hard je best doet en je cijfers laten het al helemaal niet zien. Je doet je best om niemand tot last te zijn, maar toch krijg je telkens weer opmerkingen. Je wordt er onzeker van. Waarom is het nou nooit eens rustig in je hoofd?

Je hebt vast wel eens van ADHD gehoord. Of van ADD. Bij deze problematiek spelen concentratieproblemen een grote rol. Als je wilt weten of je AD(H)D hebt, dan kunnen we daar onderzoek naar doen. Nog belangrijker, we kunnen je helpen om hiermee om te gaan. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je te leren plannen, door gesprekken te voeren met jou, je ouders of school, of door medicatie. Het is niet zo dat medicatie verplicht is. Jij en je ouders bepalen zelf wat jullie willen. Wat wij doen is goed onderzoek uitvoeren en jullie adviseren over de uitkomsten.