Dwangklachten

Sommige jongeren moeten veel van zichzelf. Ze moeten niet alleen goede cijfers halen op school, maar bijvoorbeeld ook 6 keer controleren of het gas uit is. Of drie keer het licht aan en uit doen. Of dingen in een bepaalde, vaste volgorde doen. Of zeer vaak hun handen wassen. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen van jongeren die last hebben van dwangklachten. Vaak blijft het niet bij 1 handeling of gedachte. Sommige jongeren zijn per dag meerdere uren kwijt met dwanghandelingen. Dan blijft er niet veel tijd meer over voor andere dingen. Een heel oud liedje van Kinderen voor Kinderen ging hier ook over:

 

 

Vaak komt de dwanghandeling voort uit een soort spanning. De spanning bouwt om de een of andere reden op en wordt pas minder wanneer de dwanghandeling is uitgevoerd. Dit proces blijft zich echter herhalen, waardoor er steeds meer dwanghandelingen nodig zijn om de spanning te verminderen.

In de behandeling gaan we op zoek naar de oorzaak van de spanning. Dat doen we door middel van CGT. Soms lukt het niet om de oorzaak te vinden. Daarom gaan we ook altijd aan de slag met de dwanghandeling. Ook dat doen we door middel van CGT. De duur van de behandeling hangt vaak samen met hoeveel dwanghandelingen en dwanggedachten je ontwikkeld hebt. Wanneer dit er veel zijn, kan het zijn dat de behandeling ook lang duurt, omdat we de dwanghandelingen en gedachten een voor een langs moeten gaan en moeten verminderen. We starten de behandeling daarom met het inventariseren van alle dwangklachten. Dan kijken we samen met jou welke we als eerste aan gaan pakken. We gaan er samen aan werken dat je zo snel mogelijk van de meest vervelende dwangklachten af bent!