Pesten en social media

Pesten bestaat nog steeds, ondanks alle aandacht die er aan besteed wordt. Het lijkt wel alsof pesten de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Pesten gebeurt niet meer alleen op school, maar ook juist op social media, via What’s App, Instagram, Facebook en Snapchat.

Een keer iets verkeerd zeggen, of een verkeerde foto sturen en ineens weet je hele klas ervan. Iets wat je eigenlijk liever geheim had willen houden, of waar je je voor schaamt komt heel gemakkelijk op het internet terecht. Dat kan ervoor zorgen dat jij wel door de grond zou willen zakken. Je schaamt je en durft misschien niet meer naar school. Of je bent boos, boos op degene die het op internet heeft gezet. Of op jezelf, ‘hoe had je ook zo stom kunnen zijn.’

In ieder geval heb je last van het pesten. Ook privé berichten doorplaatsen op What’s app, Instagram, Facebook of Snapchat is een vorm van pesten. Helaas spreken wij vaak jongeren die het slachtoffer zijn geworden van pesterijen. Hoe we die jongeren helpen, hangt vaak af van wat er is gebeurd. Soms behandelen we door middel van EMDR, om op die manier de nare ervaringen van het pesten wat minder emotioneel te maken. Soms bestaat de behandeling uit CGT, gericht op het weerbaarder maken van en leren opkomen voor jezelf. Soms is de behandeling gericht op het weer naar school durven gaan. Ook dan maken we gebruik van CGT. Bij deze techniek gaan we samen kijken naar jouw gedachten en helpen we je om anders te leren denken over jezelf of situaties. Wat we ook gaan doen, we doen het altijd in overleg met jou, zodat je minder last gaat krijgen van het pesten.

Onderstaand filmpje laat zien wat er kan gebeuren als je gepest wordt omdat je ‘anders’ bent: