Corona: tips bij thuisblijvende kinderen

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn er veel veranderingen in de thuissituatie. De kinderen gaan niet meer naar school en hebben minder contact met vrienden. Ouders werken misschien thuis en moeten daarnaast thuisonderwijs geven. Als je niet gewend bent om hele dagen thuis te zijn met je gezin, dan is dit voor iedereen wennen.

Om de huidige periode goed door te komen, is het van belang om op een aantal zaken te letten:
Structuur en regelmaat: Het hebben van een dagstructuur biedt houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Hou regelmaat in de dag zoals vaste tijdstippen voor opstaan, eten en slapen gaan. Het ophangen van een dagindeling is voor kinderen prettig.
-Afwisseling in het dagprogramma: Betrek je kinderen bij de plannen die je maakt en kijk samen hoe je de dag kunt invullen. Plan zowel leer-, beweeg- en ontspanningsmomenten in. Zorg hierin als opvoeder goed voor jezelf. Plan door de dag heen momenten dat jij en je kind beiden iets voor zichzelf doen.
– Uitleg aan je kind: Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid in deze periode waarin alles anders gaat. Neem ze serieus in hun vragen en zorgen. Beantwoord vragen zo eerlijk mogelijk, zonder te veel details te geven en stel je kind gerust. Geef uitleg en woorden aan emoties en gedrag van je kind.

Door alle veranderingen en bezorgdheid rondom het coronavirus kunnen de spanningen bij alle gezinsleden oplopen. Via onderstaande links wat uitleg en tips om hiermee om te gaan.
https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Wat-als-spanningen-thuis-oplopen-door-coronavirus-ouders

Mocht je als ouder veel zorgen hebben over het gedrag van je kind of over je opvoedingssituatie, dan staan onze (kinder- en jeugd)psychologen klaar om je te helpen.

Inhoudsopgave
Algemeen
Bewegen
School
Dagbesteding
Thuiswerken

Algemeen:
Op deze website: https://www.love2bemama.com/coronavirus-tips-voor-thuisisolatie-met-kinderen/ vind je tips over dagschema’s, websites met school-oefeningen, tips voor thuisactiviteiten met de kinderen en nog veel meer!

Tips om met jonge en/of angstige kinderen over Corona te praten: https://www.kenniscentrum-kjp.nl/wp-content/uploads/2020/03/Handreiking-Hoe-praat-je-met-je-kind-over-corona.pdf

Hoe kun je als ouder(s) reageren als je kind angstig is voor Corona: https://marant.nl/artikelen/help-mijn-kind-is-bang-voor-het-corona-virus/

Hoe praat je met kinderen met Autisme over Corona: https://balansdigitaal.nl/nieuws/coronavirus-wat-kun-je-doen-om-je-kind-gerust-te-stellen/ Daarnaast staan op deze website handige schema’s, tips en antwoorden op veelgestelde kindervragen, speciaal voor kinderen met Autisme: https://autismehuis.nl/corona/

Geef me de 5 is een praktische methodiek voor omgang met mensen met autisme. Op hun YouTube-kanaal delen ze twee video’s met heldere uitleg over het coronavirus, de maatregelen en de gevolgen die deze kunnen hebben:

In dit boekje wordt op ludieke wijze uitleg gegeven over welke maatregelen je kunt nemen tegen de verspreiding van het Coronavirus.Corona kinderboek

Deze website https://www.parlan.nl/nieuws2020/opvoeder-zijn-in-tijden-van-corona geeft uitleg over hoe stress werkt in het (kinder)brein en hoe je daar als opvoeder op kunt anticiperen/mee om kunt gaan.Daarnaast staan er vele handige links op.

Therapieland, het platform wat wij gebruiken voor onze E-Health toepassingen, heeft een speciale module voor ouders ontwikkeld: Omgaan met Coronastress. Het is gratis te volgen: Omgaan met Coronastress

Dit werkboekje helpt je om met je kind te praten over gevoelens (bijvoorbeeld angst) rondom Corona.

En hier nog een manier om COVID uit te leggen aan je kind.

Bewegen

Onderstaande beweegkaarten zijn gemaakt door gym-docent Linda Verkissen. Met deze kaarten laat ze zien dat bewegen een spel is voor het hele gezin! Je kunt de oefeningen ook gebruiken als energizer voor je (hyperactieve) kind tussen het huiswerk maken door.

School
https://www.thuisnaarschool.nl/
Dit is een initiatief van docenten en acteurs die vanaf woensdag een dagelijks online programma van 9:00-12:00 uur aanbieden. Je kan online inloggen tegen een vergoeding van 3 euro per dag.

Via www.npostart.nl is het mogelijk om schooltv thuis te bekijken, passend bij de klas waar het kind in zit. (van groep 1 – 8)

Op https://theflyingdutchfamily.nl/2020/03/15/zo-maak-je-thuisonderwijs-betekenisvol-tips-van-juf-annette/ geeft juf Annette tips over hoe je thuisonderwijs betekenisvol kunt maken voor kinderen.

Tijdelijk kosteloos toegang tot alle examentrainingen voor examenkandidaten VMBO/HAVO/VWO: https://www.onlineslagen.nl/

Dagbesteding
Op de website www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl kun je aangeven of je in deze bijzondere tijden iets voor anderen kunt betekenen (simpele dingen zoals boodschappen doen, hond uitlaten, even bellen met iemand voor sociaal contact). Daarnaast kun je het hier ook aangeven als je bij dit soort klussen hulp kunt gebruiken.

Thuiswerken
Als ouder thuiswerken met de kinderen om je heen kan een uitdaging zijn. Hier vind je tips en trucs: https://clubvanrelaxtemoeders.nl/11-tips-voor-thuiswerken-met-kinderen/

En hier nog een pagina met tips en trucs: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Tien-tips-in-het-omgaan-met-de-nieuwe-thuissituatie

Therapieland, onze aanbieder van E-Healtmodules, heeft een kort gratis programma gemaakt over hoe je efficient kunt thuiswerken. Hierin komt ook aan bod hoe je thuiswerkt met kinderen die ook thuiszitten. Thuiswerken