Cognitieve gedragstherapie

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat cognitieve gedragstherapie (CGT) effectief is bij veel psychische klachten.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie richt zich op gedachten en gedrag. Het uitgangpunt van deze therapievorm is: niet de situatie bepaalt hoe je je gedraagt, maar hoe je omgaat met situaties.

Het is belangrijk erachter te komen welke gedachten en welk gedrag de oorzaak zijn van bepaalde klachten. De behandelaar en cliënt zoeken dit samen uit in een behandelplan.

De psycholoog kan je huiswerk meegeven als onderdeel van de behandeling.

Negatieve gedachten vervangen

Bij cognitieve gedragstherapie leer je technieken aan om te onderzoeken of gedachten juist zijn. Je zoekt uit of jouw gedrag helpend is binnen de situatie.

Ook wordt er geoefend met gedrag dat beter past bij de omstandigheden. Op die manier worden negatieve gedachten vervangen door meer evenwichtige, realistische gedachten.

Welke soort Cognitieve Gedragstherapie past bij jou?

Perspectief biedt verschillende soorten cognitieve gedragstherapie aan. De therapie wordt zowel individueel als in groepstherapie aangeboden.

De keuze voor één van deze wordt in overleg tussen de psycholoog en jou gemaakt. Het hangt ervan af wat het meest bij jouw klachten past.

Wat is groepsbehandeling?

Kies je voor cognitieve gedragstherapie in groepsvorm? Dan kun je instromen in onze CTG groep.

In de groep doe je mee al 10 sessies van 1,5 uur onder begeleiding van een ervaren psycholoog. In de groep werken ongeveer 6 cliënten aan het eigen maken van de cognitieve gedrags technieken.

Aanbod op diverse locaties

Zowel de individuele therapie als de groepstherapie wordt op meerdere locaties aangeboden. Je kunt jouw locatie voorkeur aangeven op ons aanmeldformulier.

Terugvalpreventie

Na afloop van de 10 sessies plannen we een individueel gesprek in bij jouw eigen psycholoog. Zo werken we eraan terugval te voorkomen en kan de behandeling mogelijk worden afgesloten.

Wil je meer informatie over Cognitieve Gedragstherapie?

Dan kun je contact opnemen met het secretariaat.