AD(H)D

Druk, impulsief, afleidbaar, niet kunnen concentreren (maar daar wel erg je best voor doen), chaotisch, vergeetachtig, slecht kunnen plannen, niet stil kunnen zitten. Het zijn maar een paar kenmerken van AD(H)D.

De H staat tussen haakjes, omdat er naast ADHD ook nog ADD bestaat. Iemand met ADD vertoont veel kenmerken van iemand met ADHD, maar heeft geen last van de hyperactiviteit. Dat betekent dat iemand met ADD geen moeite heeft met stilzitten, niet zit te friemelen en niet continu in de weer lijkt te zijn. De persoon met ADD heeft wel moeite met concentreren, is afleidbaar, dromerig, traag, vergeetachtig etc.

 

 

Om vast te stellen of een kind AD(H)D heeft doen we uitgebreid onderzoek. Onderzoek bestaat daarom uit een combinatie van verschillende onderdelen. We starten met een intake. Op basis van de intake maken wij een inschatting of we genoeg aanknopingspunten voor onderzoek zien.

Daarna maken we een op het kind afgestemd onderzoeksplan, waaruit we kiezen uit een combinatie van onderstaande onderzoeken:

  • Intelligentieonderzoek: Want soms kunnen AD(H)D-achtige klachten voortkomen uit een hoge/ lage of scheef verdeelde intelligentie.
  • Concentratieonderzoek: Er zijn verschillende soorten aandacht en concentratie. Om het systeem goed te kunnen adviseren kan het soms handig zijn om te weten welke vorm van aandacht of concentratie goed gaat en welke vorm minder goed gaat.
  • Neuropsychologisch onderzoek: Hierbij onderzoeken we bijvoorbeeld hoe goed het geheugen van het kind ontwikkeld is, of hoe goed het kind kan plannen.
  • Gesprek met ouders over de ontwikkeling van het kind van 0 tot nu.
  • Vragenlijsten, zowel voor ouders, het kind en een leerkracht op school.
  • Een observatie in de klas of gesprek met de mentor van het kind.

Na afloop van het onderzoek volgt er een adviesgesprek, waarin we de resultaten terugkoppelen. Ook krijgen ouders een verslag van het onderzoek mee naar huis. Hierin staan adviezen voor thuis en eventueel voor op school over hoe om te gaan met de AD(H)D van het kind.

Indien ouders hiermee akkoord gaan, ontvangt school een beknopte samenvatting van het onderzoek.