Mindfulnesstherapie

Mindfulness is een methode die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten, maar inmiddels ook effectief is gebleken bij stress, burn-out klachten, depressieve klachten, piekeren en eetstoornissen. Het doel van de mindfulnesstherapie is om aandacht te leren geven op een speciale manier: bewust, op het moment zelf en niet (ver)oordelend. De focus ligt niet op het verhelpen van de klachten maar het aanleren van een constructievere manier van omgaan hiermee. Het beoefenen van mindfulness kan bijdragen aan het ervaren van meer balans in het leven, een sterker gevoel van stressbestendigheid, meer in contact staan met het eigen lichaam en het ontwikkelen van een vriendelijkere houding ten opzichte van jezelf en anderen. De mindfulnesstherapie bij Perspectief wordt gegeven door een psycholoog en bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur. De groep bestaat uit acht tot twaalf deelnemers. Tussen de bijeenkomsten wordt van de deelnemers verwacht dat ze dagelijks voldoende tijd (20 tot 45 minuten) besteden aan het oefenen, een voorwaarde om optimaal te profiteren van de therapie.

Inhoud van de training

  • gericht de aandacht sturen
  • bewust het moment van het ’hier en nu’ ervaren en daardoor minder met de aandacht bij zaken uit het verleden of toekomst zijn
  • minder opgeslokt/overweldigd worden door eigen gedachten en emoties
  • beter omgaan met stress
  • lichamelijke signalen herkennen en eigen grenzen respecteren
  • met meer mildheid naar zichzelf kijken
  • bewust worden van automatische reactiepatronen en daar op een andere manier mee omgaan

Kosten
Mindfulnesstherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Deelname aan de groep is voor eigen rekening en bedraagt €270,- voor acht bijeenkomsten van twee uur (€ 33,75 per bijeenkomst). Iedere deelnemer ontvangt van Perspectief een nota. Iedereen die zich opgeeft voor de training, committeert zich aan het betalen van het genoemde bedrag.
Een overzicht van startdata en locaties vindt u hier.