Negatieve gedachten over jezelf

Voor veel jongeren is het van groot belang wat anderen van hen vinden. Dat bepaalt soms welke kleren iemand draagt en welke grapjes iemand maakt. Het bepaalt welke vriendengroep iemand heeft en of iemand zich in de klas op zijn of haar gemak voelt.

Als je je veel zorgen maakt over hoe je bent of wat anderen van je vinden, kun je onzeker of erg kritisch worden op jezelf. Je probeert het dan overdreven goed te doen, dat noemen we ook wel perfectionistisch.  Als je dan niet aan je eigen ‘eisen’ voldoet, ben je ontevreden met jezelf of je prestaties. Of ben je bang dat anderen je stom of dom zullen vinden. Soms bevestigen anderen dat, doordat ze je pesten, of rotopmerkingen maken. Daar word je dan nog onzekerder van, soms zelfs zo erg dat je niet meer naar school durft.

Die negatieve gedachten over jezelf en de onzekerheid, daar kunnen wij je bij helpen. Met behulp van CGT gaan we samen naar jouw gedachten kijken en proberen we die uit te dagen. Op die manier gaan we bewijzen verzamelen dat die gedachten niet kloppen, waardoor het voor jou makkelijker wordt om een andere (positievere) gedachte over jezelf te gaan geloven. Als de onzekerheid voortkomt uit pestervaringen dan kan het zijn dat we in overleg met jou EMDR inzetten als behandelmethode. Door middel van EMDR krijg je minder last van nare ervaringen uit het (recente) verleden. We gaan in ieder geval samen met jou in gesprek over die gedachten om er voor te zorgen dat jij minder onzeker wordt.