Vervelende gebeurtenissen

Niemand wil het en toch gebeurt het wel eens. Iemand die een super heftige gebeurtenis meemaakt. Bijvoorbeeld een ongeluk, het overlijden van een ouder, misbruik, pesten en ga zo maar door. Zulke gebeurtenissen kunnen een grote invloed op iemands leven hebben.

Je kan bijvoorbeeld nachtmerries krijgen of erg emotioneel worden als je aan de gebeurtenis terugdenkt. Zo emotioneel dat je voor je gevoel een halve dag van slag bent. Soms probeer je herinneringen aan de gebeurtenis te vermijden. Je loopt bijvoorbeeld niet meer door een bepaalde straat, of je kijkt niet meer naar bepaalde foto’s. Daarnaast ben je vaak super alert. Alert op signalen dat zoiets nog een keer gaat gebeuren en dat kost heel veel energie. Het kan ten koste gaan van je schoolwerk, je kunt er prikkelbaar van worden en je kunt je gaan afzonderen.

In alle gevallen is het prettig om te weten dat wij je kunnen helpen met het verwerken van de gebeurtenis. Dat doen we door met je te praten, maar ook door gebruik te maken van EMDR, een speciaal daarvoor ontwikkelde therapievorm. We gaan niet de gebeurtenis ‘wissen’ uit je geheugen. We proberen ervoor te zorgen dat je aan de gebeurtenis terug kunt denken, zonder overspoeld te worden door emoties. Zodat jij je leven weer verder op kunt pakken.

Kijk ook eens bij Verdriet.