Woede en boosheid
We zijn allemaal wel eens boos. Boos op de docent, omdat die een moeilijke toets heeft gegeven. Boos op onze ouders, omdat we iets niet mogen. Broertjes of zusjes, zijn ook vaak een reden van boosheid. Soms zijn we boos op onszelf, omdat we iets stoms hebben gedaan.
Met boos zijn is op zich helemaal niks mis. Sommigen maken tijdens hun boosheid echter meer kapot dan ze lief is. Het wordt vervelender wanneer iemand in zijn/haar boosheid (dierbare) spullen of relaties met anderen kapot maakt. Achteraf kan iemand er dan zo van balen, dat diegene ook boos op zichzelf wordt.
Je kunt je voorstellen dat dat erg vervelend is. Dan zit je in zo’n negatieve cirkel waar je niet meer uitkomt. Je neemt je iedere keer weer voor om minder boos te reageren, maar dat lukt niet altijd. Als je dan weer boos geworden bent, dan voel je je daar rot over en neem je jezelf voor om minder boos te reageren…
Dat is een goed moment om hulp in te schakelen. Om je goed te kunnen helpen is het belangrijk dat we jou eerst goed gaan begrijpen. We moeten precies weten hoe boosheid bij jou werkt en waar je boos van wordt. Dan kunnen we je helpen met andere manieren om met boosheid om te gaan. Of om de situatie te de-escaleren, voordat die uit de hand loopt. We gebruiken hiervoor zeer veel verschillende technieken, allemaal gebaseerd op…praten.