Dwangklachten

Veel bevestiging vragen, lichtknopjes, deursloten en gas controleren, spullen recht leggen, vaste volgordes aanhouden, veelvuldig handen wassen. Zomaar een greep uit een heel scala aan mogelijke dwanghandelingen die een kind kan uitvoeren. Vaak blijft het niet bij 1 handeling. Soms zijn kinderen per dag meerdere uren kwijt met dwanghandelingen of dwanggedachten. 

Vaak komt de dwanghandeling voort uit een gevoel van spanning. De spanning bouwt om de een of andere reden op en wordt pas minder wanneer de dwanghandeling is uitgevoerd. Dit proces blijft zich echter herhalen, waardoor er steeds meer dwanghandelingen nodig zijn om de spanning te verminderen.

In de behandeling gaan we op zoek naar de oorzaak van de spanning. Dat doen we door middel van CGT. Soms lukt het niet om de oorzaak te vinden. We gaan daarom ook altijd aan de slag met de dwanghandeling. Dat doen we ook door middel van CGT. De duur van de behandeling hangt vaak samen met hoeveel dwanghandelingen uw kind heeft ontwikkeld en hoe hardnekkig ze aanwezig zijn. We starten de behandeling met het inventariseren van alle dwangklachten. Daarna kijken we samen met u en uw kind naar welke dwangklacht we als eerste aan gaan pakken. Wanneer die onder controle is, bekijken we samen welke volgende dwanghandeling we gaan behandelen en zo voort.