Piekeren en slaapproblemen

Na een lange schooldag vol hectiek, huiswerk en sociale interacties, gebeurt het vaker dat kinderen niet goed in slaap kunnen vallen. Ze liggen dan nog te piekeren over de dag die ze afsluiten of over de dag van morgen. Met zoveel dingen aan je hoofd is het ook lastig om in slaap te vallen. Andere kinderen hebben juist totaal geen probleem met in slaap vallen. Zij hebben er last van dat zij midden in de nacht wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen, omdat ze dan gaan piekeren. Weer anderen durven niet alleen in hun eigen bed te liggen. In dat laatste geval adviseren we u om verder te lezen bij: angsten.

Slaapproblemen zijn lastig, omdat er de volgende dag weer van het kind verwacht wordt dat het uitgerust op school komt en kan presteren. Meestal denken ouders bij slaapproblemen niet meteen aan een psycholoog. Als de slaapproblemen blijven aanhouden en er ook vanuit lichamelijk onderzoek geen oorzaak voor te vinden is, dan kan het helpen om naar een psycholoog te gaan.

In het geval van piekeren helpen we uw kind middels CGT om minder te gaan piekeren. In het geval van slaapproblemen bekijken we hoe het slaapritme is. Wat doen jullie voor het slapengaan, wat doet het kind om in slaap te komen, etc. Een tip die we de laatste tijd vaak geven is minder beeldschermtijd vlak voor het slapen gaan. Dus inderdaad, die laptop, tv, mobiel of tablet aan de kant leggen. Naast deze tip hebben we er nog veel meer. In overleg met u en uw kind kijken we graag naar wat het kind kan helpen om beter te gaan slapen.