Onverklaarbare lichamelijke klachten

 Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke klachten. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijn of rugpijn. Deze klachten gaan vaak vanzelf over of zijn te behandelen door een arts of specialist.

In sommige gevallen gaan de klachten niet over of wordt er geen oorzaak voor het ontstaan van de klachten gevonden die de klachten verklaart. Een gevolg daarvan kan zijn dat je negatieve gedachten ontwikkeld over de ernst van de klachten. Door het uitblijven van een oplossing zie je de toekomst somber in.

Vanwege het uitblijven van een oplossing voor het verminderen van de klachten wordt vaak het leven aangepast aan de lichamelijke klachten, waarbij situaties uit de weg gegaan worden die de klachten kunnen verergeren. Dit zorgt ervoor dat men wordt beperkt in het functioneren en men vaak ook minder plezier beleefd. Op korte termijn kunnen deze aanpassingen zorgen voor vermindering van de klachten, maar op lange termijn blijven de klachten vaak bestaan. Ook kunnen de lichamelijke klachten diverse andere klachten als gevolg hebben, zoals angstklachten of somberheid.

Zijn mijn klachten te behandelen?

Voor de behandeling van lichamelijke klachten gebruiken we vaak cognitieve gedragstherapie (CGT). We zetten dit in om de omstandigheden voor het herstel te optimaliseren.

De gedachten over (de gevolgen van) de lichamelijke klachten worden in kaart gebracht. Dit bespreken we en dagen we uit waar nodig. Door te experimenteren met gedrag worden de gedachten getoetst en kun je ze leren ombuigen naar gedachten die je helpen beter om te gaan met de klachten.

De behandeling wordt, afhankelijk van de klachten, ‘op maat’ gemaakt.

Wil je meer informatie?

Onze secretaresses staan je graag te woord. Bel ons of stuur een e-mail aan de locatie.