Slaapproblemen

Wat zijn slaapproblemen?

Er zijn diverse soorten slaapproblemen waar je last van kunt hebben. Je kan hierbij denken aan:

  • moeite met inslapen
  • veel waker worden / niet doorslapen
  • te vroeg wakker worden
  • angstige dromen hebben
  • angst om te stikken tijdens de slaap

Ervaar je één of zelfs meerdere van deze dingen? Dan heb je last van slaapproblemen. Als gevolg van de klachten kun je je sterk vermoeid voelen. Je kunt ook last krijgen van verschillende andere klachten zoals prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Slaapproblemen kunnen op zichzelf staan, maar komen ook regelmatig voor bij psychische problemen zoals somberheid, angstklachten en overbelastingsklachten. 

Is er een behandeling voor slaapproblemen?

Om slaapproblemen te behandelen wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) ingezet. Hierbij worden jouw gedachten en houding met betrekking tot het slapen worden onderzocht en zo nodig bijgesteld.

Je krijgt informatie over gedragingen en omstandigheden die een goede nachtrust bevorderen. Ook kun je gebruik maken van ontspanningsoefeningen en oefeningen die leiden tot minder piekeren. 

Wat kost een behandelijng tegen slaapproblemen?

De behandeling van slapeloosheid (insomnia) wordt niet vergoed door de zorgverzekering als er geen andere psychische klachten aanwezig zijn. Als de slaapproblemen onderdeel zijn van een  psychische stoornis dan wordt er aanspraak gemaakt op uw eigen risico. 

Wil je zeker weten of jouw zorgverzekeraar de behandeling vergoed? Neem dan contact op met de zorgverzekeraar.