Overbelastingsklachten en werkproblemen
Als je een lange tijd te veel van jezelf hebt gevraagd kunnen je hoofd en lichaam gaan protesteren. Bijvoorbeeld omdat je lange tijd veel stress ervaart of door (een reeks) van onverwachte gebeurtenissen.
De eerste symptomen van overbelasting
Wanneer je voor langere tijd (> 6 weken) teveel van jezelf hebt gevraagd, kun je last krijgen van een aantal symptomen:
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Prikkelbaarheid
- Vergeetachtigheid
- Moeite met ontspannen (niet meer kunnen opladen).
Naast deze symptomen kun je ook last krijgen van lichamelijke problemen. Denk aan rugpijn, hoofdpijn of misselijkheid.
Vaak wordt er bij deze symptomen gesproken over overspannenheid. Als de symptomen van overspannendheid langer dan enkele maanden aanhouden, spreken we van een burn-out. Een burn-out is geen officiële diagnose.
Hoe worden overbelastingsklachten behandeld?
Het is bewezen dat cognitieve gedragstherapie werkt bij overbelastingsklachten. Deze behandeling richt zich op het verminderen van de geestelijke overbelasting en op het voorkomen van een terugval.
Tijdens de behandeling worden persoonlijke doelen met betrekking tot werk en privé onderzocht. Je gaat werken aan het verminderen van de spanningsklachten, een gezonde leefstijl en het verbeteren van jouw slaappatroon. Ook onderzoeken we de negatieve gedachten die invloed hebben op jouw functioneren. Waar nodig stellen we deze gedachten bij.
Leer om je grenzen aan te geven
Als je moeite hebt met het aangeven van grenzen, dan kan assertiviteitstherapie helpen. Assertiviteitstherapie (of training) kunnen je helpen om te leren hoe je jouw grenzen kunt aangeven.
Worden overspanningsklachten of burn-out behandelingen vergoed?
Helaas niet (altijd). Sinds 2013 worden werkgerelateerde problemen niet meer vanuit de basiszorgverzekering vergoed.
Dit komt omdat het niet altijd duidelijk is of de problemen voortkomen uit werk of privé. Sommige overspanningsklachten worden namelijk veroorzaakt door andere psychische problemen.
Wij adviseren altijd om dit te bespreken tijdens een intakegesprek met depsycholoog. Voor vragen over vergoedingen kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar.