EMDR

EMDR is een therapievorm die in eerste instantie ontwikkeld is om kinderen en volwassenen met traumatische ervaringen te behandelen. Inmiddels is bekend dat EMDR ook bij veel andere klachten zeer effectief kan zijn. Bijvoorbeeld bij pestervaringen, een laag zelfbeeld en angsten.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hierbij is het de bedoeling dat het kind aan een vervelende gebeurtenis gaat denken, terwijl de therapeut het kind afleidt.

Het afleiden kan gebeuren door met een vinger heen en weer te bewegen voor de ogen, geluidjes via een koptelefoon of tikken op de knieën of handen van het kind. Na de EMDR kunnen de meeste kinderen terugdenken aan de vervelende gebeurtenis zonder zich daarbij erg verdrietig, bang of boos te voelen.

Snelle werking

EMDR werkt snel. Soms zelfs al na 1 sessie. Soms duurt het ook iets langer, maar bijna iedereen merkt al snel dat het beter gaat. Bijkomend voordeel is dat het kind relatief weinig hoeft te vertellen over de vervelende gebeurtenis. Want dat is voor sommige kinderen erg lastig.

Mogelijke bijwerkingen

Na een EMDR sessie kan het zijn dat het kind wat hoofdpijn heeft of erg moe is. Dit is normaal, het kind heeft aan vervelende situaties terug moeten denken terwijl het ook nog eens een niet alledaagse beweging met de ogen maakte. Deze klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.