Schaamte en schuldgevoelens

Iedereen heeft wel eens last van schuldgevoel of schaamte. Je vindt dat je ergens tekort schiet of een situatie anders had moeten aanpakken. 

De oorzaak van schaamte en schuldgevoelens

Deze gevoelens zijn vaak gerelateerd aan angst; bang zijn om niet geaccepteerd te worden. Als gevolg daarvan ga je bepaalde dingen uit de weg zoals mensen, gespreksonderwerpen of confrontaties. En als je deze niet vermijd, doorsta je ze met veel spanning.

Na een confrontatie kan het resultaat meevallen. Helaas kan het ook zijn dat de negatieve gevoelens niet weg gaan. Schaamte of schuldgevoel kunnen dan omslaan naar stemmingsklachten of angstklachten. Ook is het mogelijk dat de gevoelens juist het gevolg zijn van stemmings- of angstklachten. 

Welke behandeling voor schaamte en schuldgevoelens?

Eerst bekijken we samen met jou waar de gevoelens vandaan komen. We houden rekening met de mogelijkheid dat de klachten in verband staan met andere psychische klachten. Je kunt hierbij denken aan een depressie of angstklachten.

Afhankelijk van de uitkomst kan cognitieve gedragstherapie (CGT) worden ingezet. Ook kan de behandelaar gebruik maken van EMDR tijdens de behandeling.

Wil je meer informatie?

Onze secretaresses staan je graag te woord. Bel ons of stuur een e-mail aan de locatie.