Piekeren en slaapproblemen

Na een lange schooldag vol hectiek, huiswerk en sociale interacties, gebeurt het vaker dat kinderen niet goed in slaap kunnen komen. Ze liggen dan nog te piekeren over de dag die ze afsluiten of over de dag van morgen. Sommige kinderen worden juist midden in de nacht wakker en komen niet meer in slaap. Ook zijn er kinderen die niet alleen in hun eigen bed durven te slapen. In dat laatste geval adviseren we u om verder te lezen bij: angststoornissen.

Slaapproblemen zijn altijd lastig. Want de volgende dag wordt er wel van het kind verwacht dat het uitgerust op school komt en weer een dag kan presteren. Meestal denken ouders bij slaapproblemen niet meteen aan een psycholoog. Maar als de slaapproblemen blijven aanhouden en er ook vanuit lichamelijk onderzoek geen oorzaak voor te vinden is, dan kan het helpen om naar een psycholoog te gaan.

Behandeling
In het geval van piekeren helpen we het kind middels CGT om minder te gaan piekeren. In het geval van slaapproblemen bekijken we hoe het slaapritme is. Wat doen ouders en kind voor het slapengaan, wat doet het kind om in te slapen, hoe staat het met de beeldschermtijd voor het slapen gaan etc. In overleg met ouders en het kind kijken we wat het kind kan helpen om beter te slapen.

Over het algemeen worden ouders intensief bij de behandeling van slaapproblemen betrokken. Over het algemeen is dit een behandeling waarbij school niet betrokken wordt.